Din mor skal få dig til Kolding

Din mors holdning til din studieby er afgørende for dit valg om at flytte. Kolding Kommune vil udnytte denne viden. De vil have flere studerende til at flytte til byen fremfor at pendle. 

Af: Philip Horup

Pendlertid

 • Aarhus: Ca. 90 minutter
 • København: Ca. 130 minutter
 • Odense: Ca. 45 minutter

På SDU i Kolding er der fuldt optag på samtlige uddannelser. Koldings uddannelser er altså meget populære blandt de studerende, men det er noget mindre populært også at flytte til Kolding. Det vil man med et nyt initiativ, Studieby Kolding, lave om på:

”Når man skal have unge til at vælge studieby, betyder mødrenes holdning rigtig meget. Derfor målretter vi vores markedsføring af Kolding mod de studerende, men også specifikt mod deres mødre,” siger Malu Uldahl Møller, der er ansat som studiekoordinator i initiativet.

Når man er inde og kigge på sådan antropologisk forskning, skyldes det, at Kolding står med et decideret pendlerproblem. I går kunne man på koldingenseren.mediajungle.dk læse om flere studerende, der beretter om social mistrivsel som direkte konsekvens af pendlingen.

Derfor vil man fra kommunens side gerne nedbringe antallet af pendlere, og når det kommer til at tiltrække nye koldingensere fra eksempelvis Østjylland, har man en klar strategi:

”Vi vil gerne skabe flere aktiviteter, så folk der kommer fra eksempelvis de mindre byer kan skabe en ny vennekreds.”

Hvordan ved I, at flere aktiviteter kan tiltrække flere studerende?

”Det kan være med til at vi undgår ensomhed. Vi har fået positiv feedback på mange af vores initiativer, især på dem der involverer de studerende aktivt.”

 

På flere af SDUs uddannelser er over halvdelen pendlere, og sidste år flyttede over 500 koldingensere til Aarhus viser tal fra Danmarks Statistik. Hele studiegruppen her er pendlere.

 

”Vi bliver aldrig København”

Jørn Pedersen, borgmester i Kolding (V) ser også gerne, at der kommer flere aktiviteter. Borgmesteren mener dog ikke, at flere aktiviteter alene ikke gør tricket:

”Jeg kan faktisk godt forstå dem, der vælger at pendle. Også flere timer om dagen fra København. Kolding bliver aldrig til København. Men det er en god by at være ung i, hvis man vælger at flytte.”

Helt enig i denne betragtning er studerende Sofie Madsen dog ikke. Sofie læser Bibliotekskundskab, og hun flyttede samtidig med studiestart til Kolding. En by hun er kritisk over for:

”Kolding er ikke den største by. Jeg kom til at kede mig. Det kan man hurtigt komme til. Især hvis man kommer fra en større by”.

Sofie Madsen er nu flyttet tilbage til Odense igen. Borgmester Jørn Pedersen mener at projektet Studieby Kolding netop kan gå ind og virke her. Man må simpelthen præcisere og målrette byens tilbud mere mod unge end hidtil:

”Jeg håber byen kan blive mere attraktiv for unge. Vi må kigge på de kulturtilbud vi har. Skal Godset eksempelvis ændre sit program? Kolding bliver yngre, og det må vi bare forholde os til,” siger Jørn Pedersen (V).

 

One thought on “Din mor skal få dig til Kolding

 1. I bund og grund handler det om den holding, man får med sig hjemmefra.
  Engang var det naturligt at flytte hjemmefra, når man var uddannelsesparat og til uddannelsesbyen, uanset om det var Jelling, Haderslev, Kolding eller Aarhus. Dengang flyttede de voksne også efter arbejdsmulighederne.
  I dag har vi (efter min mening) en hel pendler generation.

  Klogt træk at appellere direkte til mødrene, hvis man kan skubbe deres holdning, så skubber de nok langt om længe “ungen ud af reden”.
  Selvfølgelig må det være en forudsætning, at der er studieboliger til rådighed.

  Flere kulturelle tilbud målrettet de studerende er noget, kommunen kan gøre noget ved.
  Men det attraktive sociale studiemiljø skabes ikke uden de studerende selv. Så der skal være nogle first movers.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *