Trapholt: En gammel ven skaber ny succes

En udstilling med helt nye værker af Michael Kvium har allerede vakt stor interesse på kunstmuseet Trapholt, og museet forventer et stort besøgstal. 

Foto: Det er blandt andet Kviums provokerende gengivelse af mennesket, der vækker forargelse og fascination på Trapholt.

Af: Rebecca Birch og Penille Bach

Allerede før åbningen har rygtet om en ny Michael Kvium udstilling spredt sig. Interesserede gæster er gået forgæves i håbet om at opleve udstillingen Think Bigger, der er blevet præsenteret for offentligheden i dag den 9. marts.

Kunsthistoriker Mette Kyhl Nielsen mener, at Kvium med sine eksistentielle spørgsmål er outsideren, der blev folkeeje.

Udstillingen på Trapholt skal ifølge udstillingsguide Lisa Korsgaard tiltrække gamle som unge, der mødes om forargelse, frygt, fascination og nysgerrighed. Det er nemlig noget af det, hun mener, Kvium er allerbedst til.

’’Kvium skal vise os at livet ikke altid er lige rart, og at mennesker ikke altid er lige smukke, selvom vi gerne ville være det,’’ siger Lisa Korsgaard.

Derfor håber hun også, at udstillingen vil tiltrække et bredere publikum, der ikke nødvendigvis er begejstrede for Kviums kontroversielle værker.

 

Folk vil forarges

’’Det er sjovere at finde ud af, hvorfor man bliver frastødt af noget, end hvorfor man bliver draget af det smukke,’’ forklarer Lisa Korsgaard.

Kunsthistoriker og Kvium-foredragsholder, Mette Kyhl Nielsen er enig. Hun mener, at det er kombinationen af dragelse og væmmelse, der tiltrækker et publikum.

Værkerne udløser en genkendelse, da kunsten ofte tager udgangspunkt i mennesker og samfund.

’’Det, der fascinerer folk, er, at de kan genkende sig selv. Kvium tager udgangspunkt i tilværelsen. Han viser det, vi ikke vil se, men ved eksisterer,’’ fortæller Mette Kyhl Nielsen.

 

 

Kvium-effekten

Kvium-effekten kunne også mærkes, da han for tre år siden havde en særudstilling på Aros i Aarhus. Her blev udstillingen Fools den tredje mest besøgte i museets historie.

Da Aros gjorde besøgstallet op, havde 218.500 gæster været forbi i udstillingsperioden.

Ifølge Lisa Korsgaard forventer man på Trapholt, at udstillingen vil tiltrække så stort et antal gæster, at det tydeligt kan ses på besøgstallet, når sæsonen er forbi.

’’Jeg er sikker på, vi kommer til at kunne mærke de mange besøg. Kvium er en gammel ven, som folk både kender og gerne tager til Trapholt for at se.’’

Udstillingen Bigger Things varer fra 9. marts til 30. december 2017.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *